Dag Olavson ny styreleder i Vålerengens idrettsforening

Årsmøtet i Vålerengens Idrettsforening valgte i går Dag Olavson til ny styreleder i hovedstyret. Vi gratulerer med valget og ønsker lykke til med oppgaven!

Dag Olavson (66) ble i går valgt til ny styreleder i Vålerengens Idrettsforening på årsmøtet som ble holdt på Intility Arena.

Paraplyorganisasjonen VIF som favner alle klubbene, har dermed for første gang i historien fått en tidligere toppscorer i fotball som ny leder.

Dag Olavson spilte en avgjørende rolle i kampen om medalje, da han høsten 1974 debuterte i toppserien, scoret 8 mål og dermed sikret klubben bronse. Dette var den første seriemedaljen VIF hadde innkassert siden "de ekte bohemene" tok gull i 1965. På sine elleve kamper scoret han 8 mål og ble dermed klubbens toppscorer denne sesongen.

VIF HISTORIE ba Dag Olavson stikke innom vårt kontor på Intility Arena i begynnelsen av juni for en prat.

Dag Olavson er oppvokst på Oslos østkant, Hellerud og kom til Vålerenga allerede som tenåring.

Statistikken viser at han har spilt seks sesonger for klubbens A-lag i perioden 1973-77 og i 1980. Fikk med seg 45 toppseriekamper, 11 toppseriemål, ble toppscorer og bronsemedaljør i 1974 og fikk Europakamper i 1975.

Han var i elitestyret i Vålerenga Fotball i 2001/02, har vært styreleder i Sjappa i flere år på 2000- tallet, er medlem av VIFs Aldermannsliga og har frem til nå vært med i VIFs bannerkomite og ikke minst vært leder av Tippens Fond. I tillegg sponset han Vålerenga i en årrekke som næringsdrivende. Det er ingen dårlig Vålerenga-CV han har på papiret.

OPPDAGET I VÅLERENGA, BLE AMERIKANSK MESTER

Hvordan begynte det hele, innleder vi?

- Som 12-13 åring var den ingen fotballtilbud i nærheten av Hellerud, så da ble det Vålerenga, heldigvis, forteller den rolige og blide Dag Olavson.

- Vi hadde et veldig godt lag og ble kretsmester for smågutt, gutt og junior.

FØRSTE A-LAGSKAMP

Vålerenga spilte i 1973 på andre nivå og da fikk Dag sin debut for A-laget som juniorspiller.

- Det var en drøm som gikk i oppfyllelse da jeg debuterte på A-laget og vi rykka rett opp i toppserien.

I opprykksåret fikk han med seg 5 seriekamper og en NM-kamp.

KNALLDEBUT

I toppserieåret 1974 fikk han plass i A-stallen, men fikk ikke sjansen før 29. juli, på VIFs fødselsdag.

- Jeg husker godt da jeg debuterte . VIF lå på 7. plass og jeg kom inn som innbytter mot Strømsgodset. Jeg scora 2 mål og fikk en knalldebut.

Det sto 1-1 da Dag Olavson kom inn, så scora han to mål på tre minutter og fikk 7 poeng på VG børsen. For en fødselsdagspresang til klubben i sitt hjerte! Dermed bar det rett inn på førsteelver`n.

- Tre runder før slutt skulle vi møte sølvlaget Molde som hadde stjernespillere som Jan Fuglset, Harry Hestad og Torkild Brakstad. Kampen ble betegnet som den beste i toppserien dette året, forteller Dag Olavson.

Det ble en thriller med 11.000 tilskuere på Bislett. Dag scoret det første målet og det sto 3-3 til det sto igjen tre minutter av kampen. - Jeg klemte meg gjennom Brakstad og Einar Sekkeseter og fikk en lang tå på ballen slik at den gikk inn, ler han. 4-3 og nå var VIF med i kampen om gullet.

I nest siste serierunde var det avgjørende kamp i toppen. VIF skulle møte serieleder Viking i Stavanger, som gutta lå to poeng bak.

- Makker`n (VIFs sponsor, red anm.) synes jeg så litt rufsete ut i klesveien, så han lovte at dersom jeg scoret mot Viking skulle jeg få ny dress. Men det gikk ikke så bra da vi tapte 1-2.

Det sto om bronse i siste serierunde, og da gikk det bedre. Mot Ham/Kam scora Dag to mål på to minutter på Bislett og Enga vant 2-1. Dermed ble han VIFs toppscorer med sine 8 scoringer på 11 seriekamper.

I 1975 gikk det fra medalje til klart nedrykk. Året etter rykket VIF opp igjen med forsterkninger som Odd Iversen og landslagskeeper Geir Karlsen. Dag Olavson sto bak 7 av målene, Ivers scora 11.

AMERIKA

I 1977 spilte Dag Olavson frem til sommerferien, men så fikk han et tilbud. USF, University of San Francisco, ville betale økonomistudiet for han, dersom han spilte for fotballaget deres.

- Jeg spilte sammen med flere norske studenter, vi trente to ganger om dagen. Første året kom vi til finalen, men tapte den. Men året etter, i 1978, var jeg med på å vinne NCAA (det amerikanske universitetsmesterskapet) i fotball. Vi vant også i 1980.

KORT VÅLERENGA-VISITT

- Jeg hadde tenkt til å satse videre da jeg kom tilbake til Vålerenga i 1980, fikk et innhopp men så valgte jeg familie og jobb.

Også har du sponset Vålerenga?

- Ja, jeg har sammen med min bror Per, drevet Univern as. Siden 1985 har bedriften som selger arbeidsklær og verneutstyr,sponset Vålerenga i både fotball og ishockey .

Som vi forstår er vår nye VIF-leder særdeles kjent i Vålerenga-familien, har lang fartstid og har greie på økonomi. Vi ønsker Dag Olavson lykke til i sitt nye store tillitsverv i Vålerengens Idrettforening.

Tekst: Jarle Teigøy, Vålerenga Historie

Foto: Ove Bengt Berg